Tot zover is het mij duidelijk.
Nu begrijp ik niet
![Beschaamd :oops:](./images/smilies/icon_redface.gif)
Is er een slimmerik die dit wel weet?
Moderator: ArcherBarry
Klopt helemaal: dit zijn zogenaamde "amorfe" en "kristallijne" domeinen, en in heel veel co-polymeren wordt gebruik gemaakt van het naast elkaar voorkomen van de totaal verschillende eigenschappen van deze domeinen......Maar bij het vast worden van vetten zie ik dat herstellen van aanvankelijk gemaakte fouten nog niet zo zitten. Ik vermoed eerder dat er bij vaste vetten, net als bij polymeren, delen met orde en delen met wanorde naast elkaar bestaan. En dat eenmaal gemaakte fouten praktisch niet meer door het materiaal zelf hersteld kunnen worden.
Bij vetzuren kunnen alleen Van der Waals interacties plaats vinden? Doel jij op vetzuren gekoppeld aan glycerol (vet)? Een vrij vetzuur kan, lijkt mij, toch wel degelijk H-bruggen vormen, of?The Herminator schreef: Een vetzuurketen kan inderdaad geen waterstof-bruggen vormen...
Bij (zuivere!) vetzuren kunnen alleen Van der Waals interacties plaatsvinden, en het al dan niet vast/vloeibaar zijn wordt dus volledig bepaald door de bewegingsvrijheid van de moleculen, en is daarmee uitsluitend temperatuur-afhankelijk.
De vetzuurketen bestaat toch alleen uit koolstoffen en waterstoffen? Hoe zou deze dan waterstofbruggen kunnen aangaan?
* Dit soort ketens kan toch alleen maar Van de waals interacties aangaan?
Polaire eindgroepen zijn een ander verhaal, maar het kristallisatie-gedrag van (langere) vetzuren wordt bepaald door de koolwaterstof-ketens.....Een vetzuurketen kan inderdaad geen waterstof-bruggen vormen...
Ze zijn niet "noodzakelijk", maar de reden dat onverzadigde vetzuren veel hogere smeltpunten hebben dan overeenkomstige verzadigde vetzuren!Deze zijn alleen bij zuivere vetzuren perse noodzakelijk om een vetzuur af te buigen en de interacties te verbreken waardoor het vet dan vloeibaar (olie) is.