Het is cru om te zeggen, maar die boeren moeten vernieuwen of eruit.Yvan_be schreef: Ondertussen staat de boeren, vooral de kleine boeren het water aan de lippen en meer en meer stappen er uit het vak. Er is geen droog brood meer mee te verdienen. Niet met tarwe, niet met rogge, niet met suikerbieten, zelfs niet met mais, niet met varkensvlees, niet met rundvlees, niet met gevogelte, niet met fruit, niet met melk, niet met... En toch wordt voedsel almaar duurder. Al moet daar meteen bijgezegd worden dat het aandeel van voedsel in een gezinsbudget blijft dalen.
De landbouw is een van de eerste markten waar een gigantische automatiseringsgolf is aangekomen. In feite kun je nu producten produceren zonder menselijke tussenkomst, en op gigantische schaal is dat gigantisch rendabel. Alleen, sinds enige decennia is de schaal van onze boerderijen niet meer omhoog gegaan, en dus kunnen ze moeilijk mee met die golf. Ze kunnen de investeringen op hun kleine schaal niet dragen. Europese boeren kunnen, voor het eerst in eeuwen, niet meer concurreren met de productiviteit van hun Aziatische of Amerikaanse concurrenten. In enkele cijfers wel (opbrengst per oppervlakte), maar niet in de cijfers die de prijs maken.
Resultaat: de kleine lokale boer kan niet concurreren met de markt en wordt er volledig uit geprijsd. En hij moet vernieuwen (ecologisch, biologisch, lokaal verkopen, enz.) of eruit (fuseren of laten opkopen om op te kunnen schalen).
Dat en wat jan zegt.
De wereld is veranderd, en gaat nog meer veranderen. Dat is goed, het is vooruitgang dat op een dag honger uit de wereld zou kunnen helpen. Maar je moet mee met de verandering.