PWS bijensterfte

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Berichten: 2

PWS bijensterfte

Hallo,
Voor school moet ik samen met een klasgenoot een profielwerkstuk maken, ik zit in Vwo 6. Ons onderwerp voor het profielwerkstuk is bijensterfte. Wij willen graag de oorzaken en gevolgen onderzoeken van de (overmatige) bijensterfte, en de invloed van de bij op de voedselvoorziening van de mens. Voor ons profielwerkstuk moeten we een praktisch deel doen. Wij zouden bijvoorbeeld een enquête kunnen maken om te onderzoeken wat mensen weten over de bijensterfte, en vervolgens een conclusie kunnen trekken over hoe we de bijensterfte meer onder de aandacht kunnen brengen. Maar zou iemand een ander onderzoek/practicum weten wat we kunnen uitvoeren. Het profielwerkstuk moet over 3 maanden af.
Alvast bedankt

Gebruikersavatar
Berichten: 8.559

Re: PWS bijensterfte

Je zou kunnen kijken naar de verschillende planten die in de buurt staan. En aan de hand daarvan een aanbeveling schrijven aan de gemeente en buurtbewoners om bepaalde planten te planten. Wilde bloemen zijn hier vaak goede keuzes.
"Meep meep meep." Beaker

Gebruikersavatar
Berichten: 247

Re: PWS bijensterfte

Je zou er bijvoorbeeld ook over kunnen nadenken om serretelers te bevragen. Hoe noemen ze serretelers in Nederland?
Dat zou weleens een goudmijn aan data kunnen opleveren:
 
- Serretelers afhankelijk van bestuiving door vliegende insecten om tot goede vruchten te komen, werken in een redelijk besloten en goed controleerbare omgeving (serres), waar tal van parameters goed onder controle zijn
 
- Ze werken wel vaker met alternatieven voor bijen, bijvoorbeeld inzet van bromvliegen in de tomatenteelt
 
- Ze houden nauwgezet data bij, omdat ze daar nu eenmaal van afhankelijk zijn voor hun inkomen.
 
Dan is en blijft het natuurlijk aan u, de onderzoeker, om die data te interpreteren en waar nodig, kritische vragen te stellen en /of data in vraag te stellen... Wetenschap begint nu eenmaal bij het stellen van de juiste vragen.
 
 
 

Berichten: 2

Re: PWS bijensterfte

Super bedankt voor jullie tips, hier hebben we zeker wat aan.

Gebruikersavatar
Berichten: 247

Re: PWS bijensterfte

Laat ook eens weten wat u er uiteindelijk mee gedaan hebt. altijd nuttig voor anderen.

Reageer