Koelen met leidingwater

Moderators: jkien, Xilvo

Berichten: 116

Re: Koelen met leidingwater

ik weet niet of dit bevordelijk is voor de grondwaterstand in de wat drogere gebieden van nederland als dit op grote schaal wordt gedaan.

al die bosbranden die je krijgt van al die uitgedroogde bomen maken het dan trouwens alleen maar warmer.

bovendien stinkt die rook erg en is nog ongezond ook.

het wijkt ook niet zoveel af van de koeling aansluiten op de kraan.

het is alleen een stuk goedkoper in de kosten van water en wat duurder in de kosten van de electra omdat je een pomp nodig hebt en je hebt ook nog de kosten van een put laten slaan.

Berichten: 12.263

Re: Koelen met leidingwater

Zo'n put graven zal ook niet gratis zijn denk ik, dus het hangt er een beetje vanaf hoeveel je betaalt voor water en hoe diep het grondwater zit. Als je ongemetered kraanwater hebt (komt in steden nog best veel voor) dat is dat sowieso de beste keuze.

Grondwater oppompen en het iets warmer vanaf het dak laten verdampen is an sich interessant, wat effecten op de omgeving betreft: Bij massaal gebruik kan het grondwaterpeil dalen, maar al dat water verdampt ook vanaf het dak en zal ook weer uitregenen. Waar dat laatste gebeurd is natuurlijk nogal afhankelijk van wind en temperatuur van luchtlagen - met mazzel gebeurd dat precies waar je meer water wilt hebben, met pech precies ergens waar het voor een overstroming gaat zorgen.
Victory through technology

Berichten: 22

Re: Koelen met leidingwater

Maar wanneer je een (circulatie)pomp zou gebruiken met water uit een regenput . Dan verspil je geen water want het komt warmer terug in de regenput . De vraag is dan wel hoe vlug de aarde het regenwater kan koelen om de temp niet te veel te laten oplopen . iemand een idee hoe je dit kan berekenen ?

Berichten: 159

Re: Koelen met leidingwater

Grote delen van de Sovjet-Unie kennen een extreem landklimaat, met een ondergrond die het hele jaar door bevroren is, maar toch vrij warme zomers. Is het daar geen oplossing om gebouwen 's zomers te koelen door water, desnoods met een anti-vriesmiddel erin, zeer koud te laten worden in de ondergrond en vervolgens dat koude water te gebruiken om de gebouwen te koelen?
Wij vergoeden nooit schade veroorzaakt of veregerd door wapens of tuigen die bestemd zijn om te ontploffen door wijziging van de structuur van de atoomkern.

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 49.417

Re: Koelen met leidingwater

Grondwater gebruiken als koelwater is veelal wel mogelijk. Niet met één (regen)put zoals ammedee vraagt: dan praat je over een voorraad van een paar kuub koel water , en de hoeveelheid warmte die je daarin kwijt kunt is zeer beperkt. 
 
Daar een langere kringloop van maken en het kan wel: oppompen uit een put, en weer infiltreren in een andere put die qua grondwaterstroming benedenstrooms ligt. Dit houdt natuurlijk wel op als de de bovenstroomse buurman zijn opgewarmde water infiltreert vlakbij jouw koelwaterbron, dus zo'n net mag niet te dicht worden.
 
Een permafrostlaag gaan gebruiken om je gebouw 's zomers te koelen lijkt me onverstandig: Je gebouw staat meestal gefundeerd op die ijslaag  :(
 
Een systeem waarin je 's zomers overtollige warmte opslaat, en 's winters weer oppompt, is ook al mogelijk. 
 
https://www.technischweekblad.nl/achtergrond/energieopslag-in-ondergrond/item12115
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

Berichten: 564

Re: Koelen met leidingwater

Elke warmtepomp werkt zo in de zomer pomp je er warmte in in de winter haal je het er weer uit.

zonder het koel elemet is een warmtepomp nauwelijks rendabel ten opzichten van een regulier verwarming met gas

Reageer