verdamperdruk koelkast boot

Moderator: physicalattraction

Reageer
Berichten: 211

verdamperdruk koelkast boot

hallo , ik wil een koelkast inbouwen in mijn bootje en daarvoor heb ik de dometic cu-55 aangeschaft:

https://www.dometic.com/nl-nl/outdoor/b ... d-07-64410

om het rendement te bepalen heb ik verschillende isolatiematerialen bekeken , ik ben bekend met de natuurkunde op dit vlak. Om echter nauwkeurig het rendement te bepalen heb ik de verdamperdruk nodig en de druk van de compressor. Ik kan hier echter geen data over vinden enkel de capaciteit bij verschillende drukken ( compressor is een bd35f):

https://frigopartners.com/danfoss-compr ... er-12-24-v

zijn er nog andere manieren om nauwkeuring het rendement te bepalen? Of zijn er misschien mensen die weten waar ik een curve kan vinden van deze compressor?

ps het koelmiddel is 134a

Berichten: 3.934

Re: verdamperdruk koelkast boot

wat je zou kunnen doen is de koeling in een afgesloten, liefst geisoleerd volume zetten en dan een regelbare vermogensbron in die ruimte zetten bv een gloeilamp waarvan je het vermogen kunt meten en regelen bv via spanning en stroom meten. als je dan de koeling een tijd aanzet en de temperatuur in de ruimte regelt naar de omgevingstemperatuur dan moet al het vermogen war de vermogensbron genereert opgenomen worden door de koelunit. als je dan ook nog het opgenomen vermogen meet van de koelunit via de stekker dan weet je dus hoeveel watt aan warmte er verpompt wordt per watt opgenomen vermogen uit het stopcontact.

Berichten: 211

Re: verdamperdruk koelkast boot

hallo Hans, het probleem is dat als ik de verdamper heb aangesloten hem niet meer kan afkoppelen. eea moet dus bepaald worden voor installatie. Heb de leverancier gevraagd om de gegevens maar ik denk niet dat ze deze willen vrijgeven. Het enige wat ik zou kunnen doen is de persdruk meten van de compressor maar dit is ook niet heel nauwkeurig, omdat ik de persleiding dan afsluit

Berichten: 3.934

Re: verdamperdruk koelkast boot

Sjaak de Lange schreef: di 01 nov 2022, 10:57 het probleem is dat als ik de verdamper heb aangesloten hem niet meer kan afkoppelen. eea moet dus bepaald worden voor installatie.
eigenlijk wil je gewoon de COP waarde weten van de fabrikant. dat is de verpompte warmte gedeeld door het opgenomen vermogen. Dat is een basis specificatiepunt evenals het vermogen zelf. Op basis daarvan kun je beslissen welke koeler je nodig hebt. normaal is de COP waarde ca 4 voor kleine koelkasten dacht ik. die gegevens zou de fabrikant moeten kunnen leveren.

Berichten: 211

Re: verdamperdruk koelkast boot

cop, is dit hetzelfde als de koudefactor?

kom deze waardes tegen van de compressor

https://www.secop.com/fileadmin/user_up ... 00p522.pdf

zie blz 2

dan neem ik aan dat de temperatuur ( fahrenheid) de omgevingstemperatuur is?

Reageer