Ammoniak uit ammoniumchloride en natriumhydroxide

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Berichten: 4

Ammoniak uit ammoniumchloride en natriumhydroxide

Hallo,

Voor het kalibreren van NH3 sensoren zoek ik een manier om in een bepaalde ruimte een bepaalde concentratie NH3 te creëren.

Het idee is om een glazen kubus van 60x60x60 cm in een ruimte te plaatsen waarvan de temperatuur (22 graden Celsius) en luchtvochtigheid (50%) redelijk constant kunnen worden gehouden. Voor het verkrijgen van ammoniak wil ik gebruik maken van een reactie tussen ammoniumchloride en natriumhydroxide.

Is het mogelijk om een voorspelbare en reproduceerbare concentratie NH3 (bijvoorbeeld 30ppm) in de kubus te krijgen door vaste hoeveelheden ammoniumchloride en natriumhydroxide met elkaar te laten reageren?

Groeten,

Woody

Berichten: 405

Re: Ammoniak uit ammoniumchloride en natriumhydroxide

Er zijn voor dat soort dingen standaardoplossingen. Je kan bijvoorbeeld een flesje callibratiegas kopen met een concentratie van 50 ppm ammoniak. Ik geef toe dat dat niet heel wetenschappelijk is en ook niet leerzaam. Het is wel praktisch.

Berichten: 4

Re: Ammoniak uit ammoniumchloride en natriumhydroxide

Beste Nesciyolo,

Bedankt voor het meedenken, alle suggesties zijn welkom!

Ik heb snel online gezocht, het lijkt wel vrij prijzig.

Op voorhand geen onbruikbaar idee, zeker het overwegen waard.

Gebruikersavatar
Berichten: 10.564

Re: Ammoniak uit ammoniumchloride en natriumhydroxide

Sterker nog, het is het enige bruikbare idee, en zo zal het ook zijn voorgeschreven door de fabrikant van die sensoren.

Los van dat het gevaarlijk is om zuren en basen in hun zuivere vorm, dus niet als verdunde oplossing, met elkaar te laten reageren is een reactie tussen vaste stoffen ook vrijwel niet te controleren. Daarnaast ontstaat bij de voorgestelde reactie ook water, dat in vloeibare vorm een deel van de ammoniak zal oplossen, en in dampvorm invloed zal hebben op de concentratie van de ammoniak in de gasfase. Verder zul je de zuiverheid van de stoffen precies moeten kennen anders weet je alsnog niet wat je nu eigenlijk toevoegt.

Samengevat: op deze manier kun je nooit een controleerbare hoeveelheid ammoniak in een ruimte brengen en je weet dus nooit op voorhand wat de concentratie zal zijn. Hooguit heel ongeveer, als je mazzel hebt. Maar dan kun je de sensor net zo goed niet calibreren, dan weet je het precies even goed.
Cetero censeo Senseo non esse bibendum

Berichten: 4

Re: Ammoniak uit ammoniumchloride en natriumhydroxide

Marko, hartelijk dank voor de klare taal!

Uit jullie beider reactie is het mij duidelijk welke weg ik in moet slaan. Ik ga mij verder verdiepen in kalibratie en beschouw hiermee mijn vraag als beantwoord.

P.S. "Cetero censeo Senseo non esse bibendum" sluit ik me volledig bij aan!

Berichten: 405

Re: Ammoniak uit ammoniumchloride en natriumhydroxide

Ik werk voor een bedrijf dat dat soort dingen levert. Sterker nog ik heb hier een flesje met 116 l Ammonia 50 ppm in Air bij de hand.
Zo'n flesje is niet zo moeilijk te maken door een gespecialiseerd bedrijf. De ingrediënten zijn ook niet per se duur. Het wordt wel duurder door het vervoer. Het is niet toegestaan dit soort spul per post te versturen.
Het voordeel van een fles zoals deze is dat de concentratie precies bekend is. Ze kosten wel wat maar je hebt er per calibratie niet veel van nodig. Bij een normale test van een standaard gasdetector wordt een kleine hoeveelheid rechtstreeks door de sensors geleid. Dus je kan er een aardig wat calibraties mee doen. De gasdetectie-apparatuur is ook doorgaans ingesteld op het gebruik van bepaalde concentraties.
Ik moet wel zeggen dat gasdetectors die ik gezien heb over het algemeen alleen voor veiligheidsdoeleinden worden gebruikt. Ze zijn niet heel precies maar moeten vooral alarm geven als de concentraties te hoog worden. Voor wetenschappelijke metingen moet je misschien iets anders gebruiken.

Nog een aankooptip: Er zijn niet veel bedrijven op de wereld die deze flesjes vullen. Er zijn veel merken op de markt maar dat zijn vaak privémerken van een bepaalde wederverkoper. De inhoud van de flesjes is vaak precies hetzelfde. Dat geldt ook voor de eigen merken van de fabrikanten van de apparatuur.

Berichten: 405

Re: Ammoniak uit ammoniumchloride en natriumhydroxide

WoodyWonka schreef: do 29 jun 2023, 16:12 P.S. "Cetero censeo Senseo non esse bibendum" sluit ik me volledig bij aan!
Non magis capulus quam iusto capulus

Berichten: 4

Re: Ammoniak uit ammoniumchloride en natriumhydroxide

Voor de volledigheid: het gaat hier over kalibratie van sensoren die realtime de NH3 concentratie meten en registreren (en dus niet over gasdetectoren)

Reageer