Magneet kracht bij aantrekking

Moderator: physicalattraction

Reageer
Berichten: 14

Magneet kracht bij aantrekking

Als ik een mageet een stuk ijzer laat aantrekken aan de noord kant en een aan de zuid kant tegelijkertijd doet dit dan iets met de sterkte van de magneet? Dus is de kracht groter als je maar 1 stuk aantrekt of word deze juist sterker door 2 stukken aan te trekken of maakt dit allemaal geen verschil? Gr Hans

Berichten: 3.934

Re: Magneet kracht bij aantrekking

Daarvoor moet je iets weten over het begrip magnetische veldsterkte H en magnetische inductie B.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Magnetische_veldsterkte.
als je in een kring rondgaat van noord nar zuidpool dan is de som van veldsterkte H x stukje lengte L gesommeerd over de hele kring gelijk aan de stroom N x I in N windingen. dus bv H1L1+H2L2+H3L3+...=N*I
in een elektromagneet is dat echt een stroom I ,maar in een permanente magneet is dat een denkbeeldige stroom tgv magnetische gebiedjes in ijzer of ferriet.

De magnetische inductie is B=u x H met u een materiaal constante. B is het feitelijke magneetveld wat de aantrekkende krachten tot gevolg heeft. dus H=B/u

Nu is het zo dat het B veld in een kringetje van noord naar zuidpool geen plotselinge veranderingen kan hebben.
Je kunt dus schrijven: B1/u1*L1+B2/u2*L2+B3/u3*L3+...=N*I met B1=B2=B3 etc. het gaat dus om B(1/u1+1/u2+1/u3+...) voor lucht is u vrijwel gelijk aan u0, maar voor ijzer is u vele malen groter. door ijzer toe te voegen ga je dus 1/u verlagen wat je dus min of meer kunt zien als het verkorten van de afstand. Daardoor wordt het B veld dus groter en de magneet sterker. Een magneet bereikt zijn maximale sterkte als alle lucht eromheen vervangen wordt door ijzer.
Dat is bijvoorbeeld bijna zo in elektromotoren, luidsprekers etc.
Dus ja, ijzer toevoegen aan 1 kant van de magneet maakt de andere kant ook sterker.

Berichten: 14

Re: Magneet kracht bij aantrekking

Dankjewel voor je duidelijke antwoord :) gr

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 5.548

Re: Magneet kracht bij aantrekking

Hansie12 schreef: za 19 aug 2023, 22:59 Als ik een mageet een stuk ijzer laat aantrekken aan de noord kant en een aan de zuid kant tegelijkertijd doet dit dan iets met de sterkte van de magneet?
Een vraag die er een beetje op lijkt is of de hefkracht aan de onderkant van een schijfmagneet groter wordt als je zijn (verticale) dikte vergroot door er aan de bovenkant identieke schijfmagneten op te stapelen. Dat kun je op deze online magneetcalculator onderzoeken. Mijn indruk is dat de hefkracht evenredig is met de dikte, totdat de dikte gelijk is aan de schijfdiameter, dan is de hefkracht maximaal.

Berichten: 3.934

Re: Magneet kracht bij aantrekking

jkien schreef: zo 20 aug 2023, 11:16 of de hefkracht aan de onderkant van een schijfmagneet groter wordt als je zijn (verticale) dikte vergroot door er aan de bovenkant identieke schijfmagneten op te stapelen. Dat kun je op deze online magneetcalculator onderzoeken. Mijn indruk is dat de hefkracht evenredig is met de dikte, totdat de dikte gelijk is aan de cilinderdiameter, dan is de hefkracht maximaal.
Dit is feitelijk het aantal keer verdubbelen van N x I van 1 magneet. Daardoor wordt de som van H x L dus ook verdubbelt. en tegelijkertijd vergroot je de u van aan klein segmentje l. daardoor wordt 1/u van dat stukje dus veel groter.

Reageer