Het proces HTC (Hydrothermal Carbonisation) als PWS

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Berichten: 1

Het proces HTC (Hydrothermal Carbonisation) als PWS

Beste,

Wij zijn Geert en Frank, zitten in Vwo 6 en zijn op dit moment druk met ons profielwerkstuk.
We kozen voor een scheikundig experimenteel onderzoek met als onderwerp: Hydrothermal carbonisation (HTC).

HTC is een relatief onbekend, maar heel interessant onderwerp. Het proces in een notendop: Biomassa (gras, algen, rioolslib e.d.) wordt blootgesteld aan hoge temperaturen en een hoge druk in een autoclaaf. Vaak tussen de 180-250 graden Celsius en 10-25 bar druk. De biomassa breekt af en zo ontstaat vast hydrochar (vergelijkbaar met steenkool/bruinkool), + eventueel vloeibare en gasvormige bijproducten. Deze hydrochar is te gebruiken voor o.a. waterzuivering en als bodemverbeteraar.

Ons idee is om het proces HTC onder de knie te krijgen en vervolgens het proces met 3 bepaalde biomassa (bijv gras, algen en hout) te optimaliseren. Zo kunnen we dan het rendement etc. bepalen en de voor- en nadelen van HTC helder krijgen. De hydrochar willen we vervolgens samenpersen tot een soort briket.

Nu is onze vraag: heeft er iemand ervaring met HTC? Heeft er iemand waardevolle informatie/tips voor ons? Is een PWS over HTC haalbaar en uit te voeren?
Zou het mogelijk zijn om zo een briket te gebruiken om bijvoorbeeld een bbq’tje aan te steken?
En heeft iemand een idee om aan een geschikte autoclaaf te raken? Zelf denken we dat een Hydrothermal Syntheses Reactor het meest geschikt is. Nadeel is wel dat je dan met kleine hoeveelheden werkt.

Bedankt alvast voor het meedenken en jullie visie op dit onderwerp voor ons PWS!

Reageer