Warmte uit huis houden (thermodynamica)

Moderator: physicalattraction

Gebruikersavatar
Beheer
Berichten: 15.202

Re: Warmte uit huis houden (thermodynamica)

Nadeel van een ventilator is dat het de lucht in de ruimte (meer) laat circuleren. Als je gordijnen warm zijn geworden wil je dat de lucht aan allebei de kanten van het gordijn zo min mogelijk beweegt. Die lucht warmt uiteraard langzaam op, maar hoe lager de delta T, hoe langzamer de energieoverdracht. Door een ventilator in de ruimte komt er koelere binnenlucht langs de gordijnen, dus grotere delta T, dus grotere warmteoverdracht, dus uiteindelijk hogere binnentemperatuur.
(dit geldt natuurlijk ook als je gordijnen nog open zijn en de lucht langs de ramen stroomt.

In zijn algemeenheid: hoe meer (laagjes) stilstaande lucht, hoe beter de isolatie. Dus het helpt ook om EN een rolgordijn, EN vitrage EN gordijnen dicht te doen, omdat je dan meerdere (stiller staande) luchtlagen creeert.

Berichten: 3.934

Re: Warmte uit huis houden (thermodynamica)

Miels schreef: di 20 jun 2023, 21:49 Nadeel van een ventilator is dat het de lucht in de ruimte (meer) laat circuleren.

In zijn algemeenheid: hoe meer (laagjes) stilstaande lucht, hoe beter de isolatie.
Dat geeft dus al aan dat het een compromis is. om jezelf te koelen wil je minder laagjes stilstaande lucht om je lijf, maar je wilt in de rest van de kamer wel stilstaande lucht houden. De oplossing is dan om een kleine ventilator dicht bij jezelf te zetten zodat het effect van laagjes verminderen alleen in de buurt van jezelf optimaal gebruikt kan worden. Op mijn thuiswerkplek heb ik een 35 watt fan staan op 50cm afstand. (overigens zijn daar geen gordijnen, maar een velux dakraam en een raam met luxaflex) Die luxaflex zit dicht met de lamellen zo dat de opstijgend warme lucht naar de ramen toe geduwd wordt ipv de kamer in. (dus een stilstaand laagje) evt nog reflecterende folie aan de buitenkant van het raam als het echt heet is.
met ventilator kan ik zelfs nog goed werken tot een binnentemperatuur van 30 graden en voelt dan aan als een graad of 24 wat ik een lekker temperatuurtje vindt. Zonder fan is 30 graden niet meer te doen.

Berichten: 866

Re: Warmte uit huis houden (thermodynamica)

Staat er ergens dat ik het niet met je eens bent dat een luchtstroom effect heeft op de afkoeling van je lichaam?


Het is alleen dat de discussie gaat over de temperatuur in je woning daarop heeft een ventilator een negatief effect.
Net als het aanwezig zijn van een persoon (er van uitgaande dat de temperatuur van de ruimte lager is dan de lichaams temperatuur

Gebruikersavatar
Berichten: 91

Re: Warmte uit huis houden (thermodynamica)

De motor van de ventilator, produceert flink wat warmte die, ongemerkt, het huis opwarmt.

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 9.991

Re: Warmte uit huis houden (thermodynamica)

merlijn schreef: wo 28 jun 2023, 10:43 De motor van de ventilator, produceert flink wat warmte die, ongemerkt, het huis opwarmt.
Die motor produceert inderdaad wat warmte maar een grote rol speelt dat niet. Een menselijk lichaam produceert al veel meer, een tv ook.

Berichten: 5

Re: Warmte uit huis houden (thermodynamica)

Opwarmen gordijnen? Beetje ver gezocht, verder geen onderbouwing hiervoor.

Wel eens met stilstaande lucht en laagjes. Merk op dat een gordijn wel op redelijke afstand staat, zodat convectie in deze afgesloten ruimte begint mee te spelen. Al hoewel het afsluiten met een gordijn wel degelijk effect heeft, kan uit ervaring spreken. Geen wonder minstens paar graden op zijn hoogst.

Persoon/personen hebben wel degelijk effect. Afhankelijk van activiteit 80-100 watt of iets minder bij rust.

Raad aan om nog n fan te halen. Nadat alles overdag dicht is, bij nacht ramen open zetten, af te sluiten met horren en bij overstaande ramen de fans in en uit laten blazen. Voordeel dat het koeler wordt en je bij iets koelere temperatuur beter zal slapen.

Electra bil zal iets meer zijn maar zoals aangegeven niet zoveel als bij airconditioning systemen.

Of je kan je opsluiten in de 1 na kleinste kamer van de woning en deze hevig afkoelen, maar of dit nou een goed idee is.

Tot slot was er nog meer effecten op het lichaam bij koelere wind dan enkel meenemen van warmte, wordt er ook meer getranspireerd.

Hier nog een topic of glas uv door laat:

viewtopic.php?t=11189

Reageer