Ik wilde dus als beginners organische reactie eens een esterificatie doen met azijnzuur en ethanol.
Het belangrijkte lijkt hierbij toch het water-vrij houden van de reactie (equilibrium naar rechts houden), maar mijn azijnzuur bevat 20% water.
Zou ik hiervoor CaSO4 kunnen gebruiken om het te dehydrateren?
Kan ik CaSO4 ook voor de reactie gebruiken voor de dehydratie?
Het standaard zuur hiervoor lijkt 'gewoon' zwavelzuur te zijn, hetgeen het dehydratie probleem meteen ook zou oplossen - dit kan ik echter nergens vinden (ik zag Labstuff het nu heeft, maar dan moet ik het ophalen)
Zou zoutzuur ook werken? (lijkt mij van wel, mischien ietsje problematisch met de reflux met HCl(g) dat verdwijnt)
De voorkeur gaat natuurlijk uit naar zwavelzuur.
Bij voorbaat dank
![Afbeelding](https://www.wetenschapsforum.nl/public/style_emoticons/cf_old/smartass.gif)
[EDIT: Bedenk me net ook dat er aardig wat water meekomt met het zoutzuur en dat dehydrateren van het zoutzuur me alleen HCl(g) gaat geven... oeps. dan toch maar zwavelzuur.]