Hallo!
Met o.a. het programma IP Coach hebben we het volgende experiment uitgevoerd.
1. Een bekertje met 150 ml water met daarin opgelost 10 gram keukenzout (natriumchloride) laten bevriezen in de vriezer.
2. Uit de vriezer gehaald, het blok ijs fijngestampt en in een maatbeker gedaan.
3. Temperatuursensor in het fijngestampte ijs gedaan, aangesloten op de computer.
4. Laten smelten bij kamertemperatuur (20 graden Celcius). Elke seconde een meting, onderstaande grafiek kwam eruit.
Mijn verwachting was dat natriumchloride het smeltpunt zou verlagen, en dat er daarom een horizontale lijn te zien zou zijn rond min 5 graden Celcius o.i.d.
Er kwam echter een mooie evenredig stijgende lijn uit (zie hieronder en anders in de bijlage).
Kan iemand deze grafiek verklaren?
Alvast bedankt!
Timo
(dit topic staat ook op natuurkunde.nl)
Laatste berichten
- 22:08 wig 11
- 21:37 speciale rel. theorie 12
- 21:22 [scheikunde] vraag Chemie - wat is de oplossing? 11
- 20:14 Aardlek-schakelaar 2
- 15:56 Programmeren met vectoren 6
- 14:53 Straatklok loopt 5 minuten voor 12
- 25 apr Gravity and gravitation 4
- 25 apr Bruine vlekken op treinaanwijzerbord 10
- 25 apr Vogels in de stad zijn goede klussers 2
- 25 apr Rood laserlicht 3
- 25 apr Herleiden afmetingen vanaf een foto 21
- 25 apr [wiskunde] Prijs Product per KG; Alternatief Inzicht 3
- 25 apr do-re-mi-fa-so vliegtuigen 9
- 25 apr geen minkowski-ruimte toch? Doe ik dit nou fout? 17
- 25 apr [natuurkunde] kroon van koning op Syracuse 10
- 25 apr 2013 – Augustus Vraag 3 3
- 24 apr Vraag 2009 Juli Vraag 5 5
- 24 apr positie 2
- 24 apr Schroefdraad berekening 8
- 24 apr [scheikunde] Kan chloorgas de geleiding van elektriciteit belemmeren? 9
Nieuwsberichten
- 04 mar Een nieuw soort magnetisme: altermagnetisme
- 31 okt AI kan via stem diabetes vaststellen 11
- 21 okt Einstein krijgt wéér gelijk 45
- 07 feb witter dan wit 20
- 19 jun irrigatie en de aardas