Morfine

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Berichten: 651

Morfine

Waardoor is morfine wel een pijnstiller (analgetica zoals propofol) maar geen anesthetica? Zo lees ik dat op wikipedia

Gebruikersavatar
Berichten: 3.963

Re: Morfine

Opmerking moderator

Omdat dit onderwerp beter in het geneeskundeforum past is het verplaatst naar het subforum voor diagnostiek en therapie.
"Success is the ability to go from one failure to another with no loss of enthusiasm" - Winston Churchill

Gebruikersavatar
Berichten: 6.058

Re: Morfine

In engere zin van het woord 'anestheticum' (zoek maar eens op wat het betekent), zijn opioiden wél anesthetica.
That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.

Berichten: 12.262

Re: Morfine

Wellicht een kwestie van "it's the dose that makes the poison"?

Iets als morfine, en wat dat betreft zelfs ethanol, is in grote doses wel een anestheticum, maar nogal gevaarlijk als je het voor die toepassing zou gebruiken.

Als je naar de definitie kijkt dan moet het bewustzijnsverlies -reversibel- zijn. Vermoeddelijk is het in de praktijk niet zo eenvoudig om bijvoorbeeld morfine zodanig te doseren dat anesthesie gegarandeerd is, terwijl de kans op overlijden minimaal is.
Victory through technology

Gebruikersavatar
Berichten: 6.058

Re: Morfine

Onder algeheel met een anesthesist die alle vitale parameters in de gaten houdt lijkt me dat laatste niet echt van toepassing. Het heeft meer te maken met de eigenschappen van de stof zoals halfwaardetijd en bijwerkingen.

Propofol heeft bijvoorbeeld een halfwaardetijd van maximaal een uur. Morfine zit al gauw tegen de 3 uur aan. Je wilt een persoon in de regel vaak zo snel mogelijk weer wakker hebben na een OK. Daarnaast is morfine zeer verslavingsgevoelig en propofol niet (hoewel afhankelijkheid ook bij de laatste kan optreden). Morfine geeft daarnaast in anesthetische doses een dijk van een obstipatie en gegarandeerd een paralytische ileus (mag die direct opnieuw voor OK, want die gaat een week echt niet poepen), propofol niet. Beiden geven ze misselijkheid als bijwerking, maar voor een opiaatnaïeve persoon zal de misselijkheid bij hoge doses vele malen groter zijn dan bij propofol (slechts 20mg morfine geeft vaak al gigantische nausea en braken). En vanwege de extreem korte halfwaardetijd van propofol duurt de misselijkheid navenant minder lang. Ook is de dosis tijdens OK beter te regelen door een korte halfwaardetijd.

Geïntubeerd met een anesthesist kun je morfine zo hoog doseren als je wilt met toch minimale kans op overlijden. Het zijn juist de bijwerkingen die propofol superieur maken t.o.v. morfine. En de halfwaardetijd is een hele belangrijke om eventuele post-OK complicaties zo snel mogelijk te ontdekken.
That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.

Reageer