Tast en electronen !?

Moderator: physicalattraction

Reageer
Berichten: 567

Tast en electronen !?

De buitenkant van een atoom bestaat uit electronen. Is dus alles wat we betasten louter electronen ?

Berichten: 1.367

Re: Tast en electronen !?

Nee, want elektronen zijn fundamentele deeltjes zonder een fysiek 'lichaam'. Je kunt een elektron dus niet 'aanraken'.
 
Maar te samen met de atoomkern vormen ze wel een fysieke aanwezigheid. Elektronen zitten op een specifieke afstand van de kern en omdat er erg veel druk nodig is een elektron in een kern te duwen (zodra een elektron 'in' een proton wordt gedrukt resulteert daar een neutron uit) 'voelt' elk atoom (of molecuul) de aanwezigheid van een ander atoom/molecuul en voelt het aan alsof het 'tastbaar' is. Maar in werkelijkheid blijft er op kwantum niveau een minimale afstand tussen de onderlinge atomen totdat de druk te groot wordt zoals in een neutronenster.

Berichten: 12.262

Re: Tast en electronen !?

Je kunt een electron prima aanraken. Sterker nog, ze blijven aan je plakken, en op een droge winterdag krijg je uiteindelijk een optater van je autodeur zodra je uitstapt en de deur dicht gooit. Of dat gevolg is van een overschot of juist gebrek aan electronen kan per geval verschillen, maar hoe dan ook kun je ze aanraken. 
 
Maar bij een gangbare situatie als het oppakken van een voorwerp denk ik dat eigenlijk wel kunt stellen dat de eletronen in je and en die in het voorwerp ervoor zorgen dat je er niet zomaar doorheen gaat met je vingers. Vrijwel alle eigenschappen van stoffen op macro niveau worden veroorzaakt door hoe de electronen in materialen zich gedragen. 
Victory through technology

Berichten: 1.367

Re: Tast en electronen !?

Het ligt er natuurlijk aan wat je onder aanraken verstaat. En bij het voorbeeld van een elektrische ontlading voel je niet het elektron zelf maar de energie die het bevatte. Bij het bekende voorbeeld van statische elektriciteit bij het kammen van je haar bouw je een lading op die vrij komt bij het loslaten van de haren en de kam. Je kunt dit plakken noemen maar wat er 'plakt' is de ontlading, niet het elektron zelf.

Berichten: 567

Re: Tast en electronen !?

Is het toch niet zo dat electronen in zijn geheel kunnen verspringen zoals tussen de atomen in een koperdraad.

Berichten: 1.367

Re: Tast en electronen !?

Elektronen kunnen een atoom zelfs helemaal loslaten (ionisatie) wat we dan een ion noemen en in het geval van een elektronenmicroscoop is er zelfs sprake van een hele bundel elektronen (i.p.v. gewoon licht). Maar als je dan gaat praten over het 'betasten' van elektronen dan kun je net zo goed stellen dat je een lichtstraal (fotonen dus) kunt voelen.
Maar die voel je niet. Je voelt wel als deze beduidend hoger is dan je lichaamswarmte de warmte die de fotonen uitwisselen met je huid.
 
Wat je hier probeert is de grens weghalen tussen de macro wereld en iets op kwantum niveau. Maar dat gaat niet op want als je iets aanraakt zijn er allerlei factoren op kwantumniveau die voorkomen dat je daadwerkelijk een atoom aanraakt. Op macroniveau raak je iets aan maar je 'betast' geen elektronen, je kunt hooguit stellen dat elektronen de eerste weerstand vormen die voorkomt dat je zomaar je hand ergens doorheen kunt steken. En aangezien elektronen geen fysieke vorm hebben raak je niets echt aan.

Reageer