Taken verwerker AVG

Moderators: Rhiannon, 317070

Reageer
Moderator
Berichten: 4.208

Taken verwerker AVG

Kan een natuurlijk persoon een verwerker verzoeken persoonsgegevens te verwijderen? Of moet dit per sé plaatsvinden via de verwerkingsverantwoordelijke?
Quitters never win and winners never quit.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
Gebruikersavatar
Technicus
Berichten: 17.105

Re: Taken verwerker AVG

Ik weet niet precies wat je bedoelt met "verwerkingsverantwoordelijke", maar ieder natuurlijk persoon kan een verzoek indien om zijn of haar persoonsgegevens te verwijderen daar waar ze opgeslagen zijn. Het kan zijn dat je daarvoor een bepaald kanaal moet gebruiken zoals een specifiek daarvoor bestemd contactformulier, maar het mag niet onnoemlijk moeilijk zijn.
In beginsel moet je gewoon kunnen bellen of mailen naar een algemeen nummer c.q. mailadres om te vragen naar het kanaal en dat dan eenvoudig kunnen vinden, invullen en bevestigd krijgen.
"Knowledge speaks, but wisdom listens."
- Jimi Hendrix -

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 3.419

Re: Taken verwerker AVG

Ger schreef: Ik weet niet precies wat je bedoelt met "verwerkingsverantwoordelijke", maar ieder natuurlijk persoon kan een verzoek indien om zijn of haar persoonsgegevens te verwijderen daar waar ze opgeslagen zijn. ..
 
Ik denk dat iedere rechtspersoon daartoe het recht heeft, niet alleen natuurlijke personen. Kijk eens of je hier meer kunt vinden.
Hoe minder kennis, des te onwrikbaarder het oordeel.

Gebruikersavatar
Technicus
Berichten: 17.105

Re: Taken verwerker AVG

Een rechtspersoon heeft toch geen persoonsgegevens? Natuurlijk kun je als rechtspersoon optreden namens een of meerdere natuurlijke personen, maar persoonsgegevens gaan bij mijn weten per definitie over natuurlijke personen:
https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/nl/over-privacy/persoonsgegevens/wat-zijn-persoonsgegevens
De Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) geeft aan dat een persoonsgegeven alle informatie is over een geïdentificeerde of identificeerbare natuurlijke persoon. Dit betekent dat informatie ofwel direct over iemand gaat, ofwel naar deze persoon te herleiden is. Gegevens van overleden personen of van organisaties zijn geen persoonsgegevens volgens de AVG.
"Knowledge speaks, but wisdom listens."
- Jimi Hendrix -

Moderator
Berichten: 4.208

Re: Taken verwerker AVG

Ger schreef: Ik weet niet precies wat je bedoelt met "verwerkingsverantwoordelijke", 
Zie hier:

https://ec.europa.eu/info/law/law-topic/data-protection/reform/rules-business-and-organisations/obligations/controller-processor/what-data-controller-or-data-processor_nl
 
Als ik het goed begrijp is het volgens de AVG niet toegestaan dat een verwerker persoonsgegevens verwijdert zonder toestemming van de verwerkingsverantwoordelijke.
Quitters never win and winners never quit.

Berichten: 11.283

Re: Taken verwerker AVG

Dat is aangenomen dat dat niet dezelfde persoon is, maar in veel gevallen zal dat zeker wel het geval zijn, met name in het MKB. 
 
Maar goed, begin gewoon praktisch: als je niet weet wie je moet hebben mail of bel je het bedrijf in kwestie met het verzoek je gegevens te verwijderen. Als daar een specifieke procedure of contactpersoon oid is zullen ze je daar naar verwijzen. 
 
Bedrijven waar je persoonlijk contact mee hebt zijn gemakkelijk te benaderen, gewoon via je contactpersoon, maar als het gaat om grote bedrijven waar je 'een nummer bent' is er meestal ook wel een helpdesk die je verder kan helpen. 
Victory through technology

Reageer