[scheikunde] Verzepingsgetal

Moderators: ArcherBarry, Drieske, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 19

Verzepingsgetal

Hallo mensen van het goede leven, ik heb hulp nodig.
Ik ben momenteel bezig met een verzepingsgetal bepaling en nou kom ik met verschillende soorten sojaolie (verschillende stadia van het vethardingsproces) op te lage verzepingsgetalen. Volgens mij zou er geen verschil moeten zijn tussen de verschillende oliën maar bij een soort kom ik zelf op een verzepingsgetal van 20. Heeft iemand een idee waar dit aan zou kunnen liggen?
Heel erg bedankt.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 4.536

Re: Verzepingsgetal

Ik ben bang dat je een paar dingen door elkaar haalt. Het chemisch harden van onverzadigde vetzuren heeft namelijk geen noemenswaardig invloed op het verzepingsgetal (bepaling vrije vetzuren). Enzymatisch harden zorgt wel voor de vorming van vrije vetzuren, maar deze worden verwijderd tijdens productie voordat een vet wordt verstuurd naar de klant.
 
Als jij verschillen krijgt in verzeping getallen dan kan het betekenen dat er verschillende gehaltes aan vrije vetzuren aanwezig zijn in jouw monsters. heb je de peroxidegetallen ook bepaald? eventueel heb je te maken met oude of veel verhitte oliën. Als jouw waardes verschillen binnen 1 monster dan gaat er iets mis met de bepaling
Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.
 
Pas op! Chocolade kan je kleding laten krimpen!

Gebruikersavatar
Pluimdrager
Berichten: 2.526

Re: Verzepingsgetal

jochumkorzelius schreef: .....een verzepingsgetal van 20. Heeft iemand een idee waar dit aan zou kunnen liggen?
 
Kan het misschien aan de berekening liggen? Post deze anders eens.

Berichten: 19

Re: Verzepingsgetal

Verzepingsgetal= (ml KOH x M) - (ml HCl x M) x 56,1 en dat delen door 1 gram vet. Ik reageer morgen iets uitgebreider ben nu druk maar bedankt voor de hulp.

Berichten: 19

Re: Verzepingsgetal

Hi allemaal, ik voeg aan onze sojaolie 50 KOH 0,1M toe en laat dit vervolgens 30 minuten licht verwarmen. Daarna laten afkoelen en titreren met 0,2M HCl. Iemand enig idee?

Gebruikersavatar
Pluimdrager
Berichten: 2.526

Re: Verzepingsgetal

jochumkorzelius schreef: ......50 ml KOH 0,1M toe en .....30 minuten licht verwarmen. .....afkoelen en titreren met 0,2M HCl. .....
De eerste vraag is hoeveel mol triglyceride heb je ongeveer afgewogen en heb je dan genoeg loog toegevoegd en was het dan wel alcoholische KOH? Wij werkten vroeger met 25 ml 0,5 M alcoholische KOH bij ca. 2 g vet met een verwacht V-getal van ca 175. 
 
De tweede vraag is of de reactie wel volledig is verlopen bij slechts licht verwarmen. Mijn ervaring is dat er hiervoor een half uur tot een uur gekookt moet worden onder terugvloeiing.
 
En dan afkoelen. Bij afkoelen kan er troebeling ontstaan wat de titratie verstoort, hetzelfde geldt voor spuiten met water.
 
En dan nog zou ik titreren met 0,5 M HCl, dan gebruik je in verhouding minder water en is de kans op troebeling kleiner.
 
En als laatste zou ik bij een serie bepalingen een blanco mee laten lopen omdat een alc. KOH oplossing niet stabiel is. Je bepaalt dan eigenlijk bij elke serie monsters de molariteit opnieuw.
 
Heel wat ideeën dus. Maar kun je er iets mee denk je?

Berichten: 19

Re: Verzepingsgetal

Hi, super bedankt voor je antwoord ik heb hier zeker wat aan en ik ga maandag even met mijn leraar kijken wat we gaan veranderen.

Reageer