synthese van smaak en geurstoffen
Moderator: ArcherBarry
Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
-
- Berichten: 4
synthese van smaak en geurstoffen
Hallo,
Voor een praktische opdracht voor scheikunde wil ik graag een aantal smaak- (en geurstoffen) ontwikkelen. Ik heb geprobeerd om informatie over deze synthese te vinden, maar heb eigenlijk niets kunnen vinden.
Alle adviezen, tips en links die mij op weg kunnen helpen zijn welkom.
Bij voorbaat dank.
Voor een praktische opdracht voor scheikunde wil ik graag een aantal smaak- (en geurstoffen) ontwikkelen. Ik heb geprobeerd om informatie over deze synthese te vinden, maar heb eigenlijk niets kunnen vinden.
Alle adviezen, tips en links die mij op weg kunnen helpen zijn welkom.
Bij voorbaat dank.
-
- Berichten: 857
Re: synthese van smaak en geurstoffen
Kijk of je aan het boek Introduction to organic laboratory techniques door Pavia kan komen...staan een paar synthes van esters in.
http://academic.reed.edu/chemistry/alan/20.../procedure.html
Check deze link voor het maken van bananenolie [-X
Ik moet morgen deze proef doen en het is niet eense pittig.
Jeff
http://academic.reed.edu/chemistry/alan/20.../procedure.html
Check deze link voor het maken van bananenolie [-X
Ik moet morgen deze proef doen en het is niet eense pittig.
Jeff
-
- Berichten: 4
Re: synthese van smaak en geurstoffen
dankjewel!
handige info!
dat maken van bananenolie lijkt me erg leuk, zijn de benodigde stoffen aanwezig op een middelbare school denk je?
meer reacties zijn altijd welkom
handige info!
dat maken van bananenolie lijkt me erg leuk, zijn de benodigde stoffen aanwezig op een middelbare school denk je?
meer reacties zijn altijd welkom
- Berichten: 2.953
Re: synthese van smaak en geurstoffen
Azijnzuur, zwavelzuur en ether zijn vast wel aanwezig, maar of er ook isopentyl alcohol is weet ik niet. Het grappige van dit type esters is dat je eigenlijk erg flexibel in het kiezen van een alcohol (of zuur) bent. Ze geven allemaal lekkere/zoete geuren.
Uitgaande van verschillende alcoholen (ethanol, (iso)propanol, butanol e.d.) kun je met azijnzuur volgens hetzelfde recept (zie linkje van JeffreyButter) verschillende geurstoffen maken. Je kunt ook andere zuren kiezen in plaats van azijnzuur (bijv propaan- of butaanzuur), maar een erg groot nadeel is dat deze zuren verschrikkelijk naar tenenkaas stinken. [-X
Variatie in de alcoholen is dus veel prettiger.
Uitgaande van verschillende alcoholen (ethanol, (iso)propanol, butanol e.d.) kun je met azijnzuur volgens hetzelfde recept (zie linkje van JeffreyButter) verschillende geurstoffen maken. Je kunt ook andere zuren kiezen in plaats van azijnzuur (bijv propaan- of butaanzuur), maar een erg groot nadeel is dat deze zuren verschrikkelijk naar tenenkaas stinken. [-X
Variatie in de alcoholen is dus veel prettiger.
-
- Berichten: 857
Re: synthese van smaak en geurstoffen
Ik heb die bananenolie al 1 keer mogen maken op school tijdens een open dag en het hele lab rook naar Banaan [-X en ik mocht het product mee naar huis en daar heeft het ook een maand staan te "rieken"
Echt een leuke proef om te doen maar je moet even zoeken naar andere esters zoals peer, aardbei, perzik, pina colada ....er zijn zo veel verschillende ...
http://chemmovies.unl.edu/chemistry/smalls...sterFormula.gif
In de bovenstaande link zie ik dat je ook bananenolie kan maken vanuit azijn zuur en 1-butanol...en dat is denk ik wel aanwezig op je school...Alleen ik weet niet wat voor verhoudingen je moet kiezen.
Iso amyl = iso pentyl
hier is de bijbehorende info..
http://chemmovies.unl.edu/chemistry/smallscale/SS076c.html
maar kijk eerst of je ergens het boek van Pavia kan bekijken..bij een universitairebieb misschien?
Echt een leuke proef om te doen maar je moet even zoeken naar andere esters zoals peer, aardbei, perzik, pina colada ....er zijn zo veel verschillende ...
http://chemmovies.unl.edu/chemistry/smalls...sterFormula.gif
In de bovenstaande link zie ik dat je ook bananenolie kan maken vanuit azijn zuur en 1-butanol...en dat is denk ik wel aanwezig op je school...Alleen ik weet niet wat voor verhoudingen je moet kiezen.
Iso amyl = iso pentyl
hier is de bijbehorende info..
http://chemmovies.unl.edu/chemistry/smallscale/SS076c.html
maar kijk eerst of je ergens het boek van Pavia kan bekijken..bij een universitairebieb misschien?
- Berichten: 6.314
Re: synthese van smaak en geurstoffen
Nog een goede reden om zorgvuldig te werk te gaan! [-XIk heb die bananenolie al 1 keer mogen maken op school tijdens een open dag en het hele lab rook naar Banaan en ik mocht het product mee naar huis en daar heeft het ook een maand staan te "rieken"
Zie ook: deze posting...
You can't possibly be a scientist if you mind people thinking that you're a fool. (Douglas Adams)
- Berichten: 292
Re: synthese van smaak en geurstoffen
Naast geurstoffen uit esters kan je ook geurextracten maken van essentiele olien. Een voorbeeld hiervan is een stoomdestillatie van kruidnadels of sinaasappelschillen.
Zoek eens op google naar eugenol, wintergroenolie of vanille syntheses. Allemaal vrij eenvoudig te maken stoffen.
Probeer trouwens geen ananasgeur te maken als je niet superveel ervaring hebt met chemie. Voor je het weet stink je een uur in de wind naar heel oud zweet [-X boterzuur heerscht
Zoek eens op google naar eugenol, wintergroenolie of vanille syntheses. Allemaal vrij eenvoudig te maken stoffen.
Probeer trouwens geen ananasgeur te maken als je niet superveel ervaring hebt met chemie. Voor je het weet stink je een uur in de wind naar heel oud zweet [-X boterzuur heerscht
4e-jaars Life, Science & Technology: Chemie
- Berichten: 11.177
Re: synthese van smaak en geurstoffen
Wanneer je ergens azijnzuur moet gebruiken, is het vaak handiger om azijnzuuranhydride (AAH) te nemen. Dit is gewoon azijnzuur waarbij water is afgesplitst. Aan beide C=O zit dan nog steeds een methylgroep, maar ze zitten zelf aanelkaar dmv 1 O. Elke mol water wat tijdens een reactie met dit spul ontstaat, wordt meteen gebruikt om AAH te hydrolyseren. Op deze manier trek je het evenwicht namelijk flink naar rechts [-X
- Beheer
- Berichten: 5.919
Re: synthese van smaak en geurstoffen
Zie dit topicJeffreyButer schreef: Ik heb die bananenolie al 1 keer mogen maken op school tijdens een open dag en het hele lab rook naar Banaan [-X en ik mocht het product mee naar huis en daar heeft het ook een maand staan te "rieken"
Echt een leuke proef om te doen maar je moet even zoeken naar andere esters zoals peer, aardbei, perzik, pina colada ....er zijn zo veel verschillende ...
Dit is mijn testonderschrift
Link: http://www.wetenschapsforum.nl/index.php?showtopic=59270
Link: http://www.wetenschapsforum.nl/index.php?showtopic=59270
-
- Berichten: 4
Re: synthese van smaak en geurstoffen
bedankt voor alle info!
staan echt veel handige dingen bij!
wat ik me nu wel afvraag: ik ben alleen nog maar geurstoffen tegengekomen, hoe zit het nou met smaakstoffen?
staan echt veel handige dingen bij!
wat ik me nu wel afvraag: ik ben alleen nog maar geurstoffen tegengekomen, hoe zit het nou met smaakstoffen?
- Berichten: 2.953
Re: synthese van smaak en geurstoffen
Geurstoffen zijn eigenlijk ook smaakstoffen. Geur vormt een belangrijk deel van de smaakbeleving. Als ik het goed heb, proef je zonder geur enkel zoet, bitter, zuur en basisch. Vrij saai dus.
- Beheer
- Berichten: 5.919
Re: synthese van smaak en geurstoffen
Basisch?? Zout mag ook nog in je rijtje [-XAls ik het goed heb, proef je zonder geur enkel zoet, bitter, zuur en basisch. Vrij saai dus.
Dit is mijn testonderschrift
Link: http://www.wetenschapsforum.nl/index.php?showtopic=59270
Link: http://www.wetenschapsforum.nl/index.php?showtopic=59270
- Berichten: 2.953
Re: synthese van smaak en geurstoffen
Wanneer je een klein beetje soda proeft smaakt dit toch op een bepaalde manier zeepachtig, toch? Of is dat gewoon het oplossen van je tong.... [-XBasisch?? Zout mag ook nog in je rijtjeDrQuico schreef: Als ik het goed heb, proef je zonder geur enkel zoet, bitter, zuur en basisch. Vrij saai dus.
- Beheer
- Berichten: 5.919
Re: synthese van smaak en geurstoffen
Is dat niet meer de 'structuur' (glibberig ofzo) die je voelt inplaats van proeft??
Ik voel me niet geroepen om naar beneden te lopen en het te testen, shampoo vind ik al erg genoeg 'smaken' [-X
Ik voel me niet geroepen om naar beneden te lopen en het te testen, shampoo vind ik al erg genoeg 'smaken' [-X
Dit is mijn testonderschrift
Link: http://www.wetenschapsforum.nl/index.php?showtopic=59270
Link: http://www.wetenschapsforum.nl/index.php?showtopic=59270
- Berichten: 6.314
Re: synthese van smaak en geurstoffen
De vier basissmaken zijn zoet (puntje van je tong), zout (zijkant), zuur (zijkant) en bitter (midden).
Basisch wordt meestal als bitter ervaren...
Basisch wordt meestal als bitter ervaren...
Dan moet je je bril onder de douche ophouden [-XIk voel me niet geroepen om naar beneden te lopen en het te testen, shampoo vind ik al erg genoeg 'smaken'
You can't possibly be a scientist if you mind people thinking that you're a fool. (Douglas Adams)