latijns kruis

Moderator: Rhiannon

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 46

latijns kruis

is het nou zo dat het latijnse kruis van oorsprong werd gebruikt door astrologen (vedisch) doordat de vaste verhoudingen van dit kruis, omgedraaid, het kleine verticale deel tot aan het horizontale gedeelte, het middelpunt van de aarde aangeeft, het horizontale gedeelte het aardoppervlak en het langste verticale gedeelte vanaf het aardoppervlak een vaste planeet?
 
bron: van horen en zeggen.
 
zo ja, welke planeet wordt met het kruis aangeduid?
van sommige schimmels is bekent dat ze hallucinaties kunnen veroorzaken, de overige laten je hallucineren zonder dat je er erg in hebt...

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 4.363

Re: latijns kruis

Het is waar dat het kruis al sinds zeer oude tijden een sacraal symbool was: het hakenkruis (swastika) was een teken van geluk (nog steeds kan men bij oudere Berbervrouwen deze gezichtstatoeage zien); het hengselkruis (ankh) was een teken van leven. Het latijnse kruis zou oorspronkelijk afkomstig zijn uit het oude Chaldea en Tammuz (god van de oogst en getrouwd met Ishtar, godin van de vruchtbaarheid) voorstellen. Het heeft zich over de hele wereld verspreid.
 
Men vindt het kruis ook in China en in Afrikaanse landen en op Scandinavische stenen uit de bronstijd als de hamer van Thor. Het was een teken van voorspoed en zou het kwade afwenden. Het werd ook wel gezien als een symbool van de aarde (of van de zon, maar dan in de vorm van het zonnerad) waarbij de uiteinden noord, zuid, oost en west zouden betekenen. Astrologen zagen in de vier uiteinden van het kruis de twee equinoxen en de twee zonnewendes. Deze vier uiteinden werden door filosofen in de oudheid (filosofie ging vaak hand in hand met astrologie) gezien als de vier hoofddeugden, nl. gerechtigheid, voorzichtigheid, matigheid en geestkracht.
 
Het latijnse kruis werd door alchemisten gezien als symbool van de vier klassieke elementen, lucht, aarde, vuur en water. Elders op de wereld werden aan het kruis andere symbolen toegeschreven: gezondheid, vruchtbaarheid, leven en onsterfelijkheid; de eenheid van hemel en aarde, geest en materie; de zon en de sterren.
 
Door weer anderen werd het latijnse kruis als een weergave van de menselijke vorm gezien:
  • Bovenste deel – de noordenwind, de grootste kracht, een alles overwinnende reus, het hoofd en de intelligentie
  • Onderste deel – de zuidenwind, de plaats van vuur en passie
  • Rechterarm – de oostenwind, het hart de bron van leven en liefde  
  • Linkerarm – de westenwind, het briesje uit het land der geesten (het westen was waar de doden verbleven), de laatste adem en de daaropvolgende reis naar het onbekende
Voor wat betreft een planeet die wordt aangeduid met een latijns kruis, ik weet alleen dat Fides, een planetoïde in de gordel tussen de banen van Mars en Jupiter, als symbool een latijns kruis heeft. Verder is mij niets bekend over planeten met dit symbool.
Contra principia negantem disputari non potest.

Reageer