Heerlijkheden ed

Moderator: Rhiannon

Reageer
Berichten: 651

Heerlijkheden ed

Wat is het verschil tussen een graafschap een hertogdom een baronie en een heerlijkheid? Waren deze gebieden altijd in het bezit van een baron hertog heer of graaf? En is er ook een hierarchie tussen dezen? Of is er een verschil in verkrijgingswijze?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 3.414

Re: Heerlijkheden ed

Graafschap: gebied dat door een graaf bestuurd werd
Hertogdom: gebied dat bestuurd werd door een hertog
Baronie: gebied dat door een baron bestuurd werd
Heerlijkheid: gebied van een heer; overheidsgezag of rechtsgebied met lagere rechtspraak, onder het gezag van een schout, baljuw of drost (uitvloeisel van het middeleeuwse leenstelsel)
 
De hiërarchie van de adel in Nederland is: ongetitelde adel (jonkheer) en getitelde adel (ridder, baron, burggraaf, graaf, markies, hertog, prins) en (bij mijn weten) in België: jonkheer, ridder, baron, burggraaf, graaf, markies, hertog, prins.
 
Deze rechtsvormen waren een uitvloeisel van het leenstelsel, waarbij de rechtsmacht, zowel bestuurlijk als juridisch, door een vorst (de suzerein) in leen werd gegeven aan een leenman. Dit gebeurde meestal als beloning aan een militaire of politieke medestander of vertrouweling, waarbij de heer als graaf, hertog enz. over het gehele gezag of een deel daarvan van overstijgend koninklijk gezag kon beschikken.
Hoe minder kennis, des te onwrikbaarder het oordeel.

Berichten: 651

Re: Heerlijkheden ed

Ja bedankt, maar wie was eigenaar van die gebieden de koning of de graaf hertoge etc zelf? En hoe werd je graaf of hertog baron etc.? Stel je bent graaf van een stuk gebied kon je dan ook hertog worden van meerdere omliggende gebieden zo ja hoe ging dat in zijn werk?

Reageer