Waarom is caffeine vochtafdrijvend?

Moderator: rwwh

Reageer
Berichten: 608

Waarom is caffeine vochtafdrijvend?

Kan iemand mij dit uitleggen? Ben niet zo goed in medische wetenschappen. Ik heb al vaak gehoord dat koffie vochtafdrijvend is en dus slecht tijdens trektochten of ziekte.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
Berichten: 11.437

Re: Waarom is caffeine vochtafdrijvend?

Caffeine heeft als zuivere stof wel een vochtafdrijvend effect, bijvoorbeeld als je het in tabletvorm neemt. 
 
Dat ligt echter anders als je kijkt naar een realistisch scenario als het drinken van koffie of cola. Daar zit caffeine in, maar ook heel veel water. Netto gezien levert het je meer water op dan het afdrijft, en ik zie geen reden waarom je het om die reden niet zou kunnen drinken bij bijvoorbeeld een trektocht. Als je uitgedroogd dreigt te raken kun je beter wel een glas cola drinken dan helemaal niets. Wellicht een glas water wel beter, al denk ik dat bij een trektocht de lading suiker en het beetje ionen in cola mogelijk gunstig zouden zijn, maar dat is een ander verhaal. 
Victory through technology

Berichten: 608

Re: Waarom is caffeine vochtafdrijvend?

Koffie drinken bij water tekort wordt toch wel echt afgeraden hoor, hangt ervanaf hoe straf natuurlijk. Zoek wel wetenschappelijke uitleg.

Berichten: 11.437

Re: Waarom is caffeine vochtafdrijvend?

Ik vraag me af wie dat afraadt en met welke onderbouwing.
 
Er is best wat onderzoek dat aantoont dat koffie niet dehydraterend is (in normale hoeveelheden), maar niets waaruit blijkt dat dat wel het geval is. 
 
Wellicht is het wel beter om water te drinken als je uitgedroogd bent, maar als de optie ofwel koffie, ofwel helemaal niets is zou ik de koffie niet laten staan. 
Victory through technology


Reageer