Lees deze update online.
 
  Update  
Editie 2018-03
12-06-2018
 
 

Het 'zusje' van onze Aarde en supertelescopen E-elt en Webb

Met lang(er) lopende 'specials' houd Michel ons op de hoogte van onderzoek naar ons heelal. Recentelijk heeft hij twee topics geupdate met meer nieuws:
- Planeet bij Proxima Centauri ontdekt
- De supertelescopen E-elt en Webb

 
 
 
 
 
 
 

Doet 1 vingerkootje de "Out of Africa" theorie de das om?

In Saoedi-Arabië, in een gebied dat vroeger in plaats van een woestijn een groene omgeving was met meren, rivieren en leven, hebben wetenschappers een vingerkootje van 85.000 jaar oud gevonden.

lees meer
 

Eerste menselijke eicel buiten 't lichaam laten groeien

Wetenschappers uit Groot-Brittannië en de Verenigde Staten hebben voor het eerst van begin tot eind een menselijke eicel buiten een lichaam laten groeien. Bij de methode worden stukjes uit de eierstokken gebruikt.

lees meer

Zitten is ook nog eens slecht voor je hersenen

In een (voor)studie door UCLA-onderzoekers onder middelbare en oudere volwassenen is te veel zitten gekoppeld aan veranderingen in een deel van de hersenen dat cruciaal is voor het geheugen.

lees meer
 
 
Comsol graphics
 
 

Hartproblemen aanpakken dankzij simulatie

Medische onderzoekers kunnen het gedrag van hartkleppen simuleren om verschillende hartgezondheidsproblemen aan te pakken. Veryst Engineering modelleerde het openen en sluiten van een hartklep met COMSOL Multiphysics® Lees verder.

- gesponsord bericht - Hebt u ook interesse in deze ruimte? -
 
 

Microcursus warmtecapaciteit (de rekenbladmethode)

In deel 2 van de microcursus warmtecapaciteit leren we sommetjes op te lossen. Dit zijn eigenlijk meerdere sommetjes uit deel 1, samengevouwen tot één probleem. Hier raken velen de weg kwijt in de veelheid van gegevens en resultaten van tussenstappen. Een manier om overzicht en logica hierin te brengen is een rekentabel.

lees meer

Column: Correlatie en causaliteit

Mensen hebben nog wel eens de neiging soms per ongeluk, soms moedwillig correlatie en causaliteit met elkaar te verwarren. De Amerikaan Tyler Vigen heeft een website met daarop 30.000 onechte correlaties. Daarmee wil hij aantonen dat het vinden van meer of mindere toevallige correlaties kinderspel is en dat die correlaties dus niets zeggen over de werkelijkheid met haar oorzakelijke relaties.

lees meer
 
 
 
 
 
 
 

Help mee als nieuwsposter op Wetenschapsforum!

Ben jij geïnteresseerd in nieuwsberichten zoals in deze nieuwsbrief, en vind je het leuk het laatste wetenschappelijke nieuws te delen met een groot publiek? Heb je wellicht journalistieke ambities, of vind je het gewoon leuk om een pakkende tekst te schrijven? Dan zijn we op zoek naar jou! Lees meer in onze vacature voor nieuwsposters!

 
 
 
 

Pluimdrager Wdeb

Sinds een goede 7 jaar is Wdeb aanwezig op Wetenschapsforum. In deze zeven jaren heeft hij vele gebruikers geholpen op scheikundig gebied met zijn raad en behulpzame manier van uitleggen. Deze acties zijn het team niet ontgaan, daarom willen wij Wdeb graag de eretitel van Pluimdrager gunnen als verdienste voor zijn significante bijdragen aan het forum!

lees meer

Artikel: Cern

Op de grens van Frankrijk en Zwitserland, 100 meter onder de grond, bevindt zich het grootste instrument ter wereld, gebouwd om het kleinste in de wereld te bestuderen. CERN is de naam van het beroemde Europees laboratorium voor deeltjesonderzoek, waar ondermeer het Higgs boson is gevonden en antimaterie wordt gemaakt.

lees meer
 
 
 

Weet jij misschien...

het antwoord op onderstaande vragen? En help je de topicstarter?!

 
 
 
 

Tot zover...

Dat was alweer deze editie van onze nieuwsbrief. We zijn altijd geïnteresseerd in je mening, zowel wat betreft inhoud als uiterlijk. Je kan je reactie in dit topic geven. Bedankt voor je aandacht en tot snel op Wetenschapsforum!

 
 
 
 
 
 
Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je je hebt ingeschreven als gebruiker van Wetenschapsforum.

© 2017 Wetenschapsforum
Korenland 30 | 5663 HE Geldrop | Nederland | KvK: 17177614